Държавата се зае с облекчения за военноинвалидите 18.06 | 15:19

Безплатни лекарства, почивки и транспортни отстъпки са залегнали в законови промени

От iNews.bg

Парламентът прие редица законови промени, които предвиждат облекчения за военноинвалиди с 50 и над 50% намалена работоспособност. Те ще могат да получават безплатни лекарства, които са включени в списък, съставен от министъра на здравеопазването. Медикаментите ще бъдат плащани от държавния бюджет, уточни БТА. Към настоящия момент облекчението ще засегне 2424 души - толкова са военноинвалидите у нас. За военноинвалидите с до 50 процента нарушена работоспособност се запазва досегашният режим, при който държавата поема част от стойността на предписаните им лекарства.

Веднъж годишно до 15 дни военноинвалидите и военнопострадалите ще могат да ползват базите за отдих, а местата за профилактика и рехабилитация - два пъти годишно общо до 30 дни. Предвижда се придружителите на военноинвалиди с увреждане над 90% да пътуват с картата за градския транспорт на правоимащия, включително и в случаите, когато не го придружават. Целта е да се облекчи финансовата тежест за лицата, определени да полагат грижи и да помагат на хората с висока степен на увреждане.

Друга разпоредба дава възможност на национално представителните организации на военноинвалидите и военнопострадалите да ползват правата по Закона за отбраната и въоръжените сили. Те ще мога да получават финансова или материална помощ от министъра на отбраната и предоставяне на помещения във военни клубове или други подходящи помещения в сгради на МО или на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната без заплащане на наем.

С измененията в Закона за висшето образование се предлага военнопострадалите да се добавят към лицата, ползващи облекчени условия при осигуряване на достъп до висше образование. Средствата, в размер на 5 млн. лв. за тази година, са финансово обезпечени, увери председателят на социалната комисия Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Водещи

Най-четени