Европейският парламент въвежда кирилицата 07.08 | 14:39

Вече ще е възможно всички нови документи ще излизат изцяло на кирилица

От Лазар Тодоров

Европейският парламент ще започне да използва изцяло кирилицата в официалните си документи и комуникация на български език. Очаква се това да се случи още в близките месеци. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц до Ивайло Калфин.

След повече от година службите на парламента вече са успели да адаптират сложната електронна система за създаване на документи към буквите на кирилицата. Така вече е възможно не българските имена да се транскрибират в съответствие с правилата, изготвени от Българската академия на науките.

"Това е победа, може би не най-значимата за българските граждани, но важна в утвърждаването на българския език и на кирилицата като равноправни на останалите език и писменост в ЕС", коментира промените Ивайло Калфин.

Вече ще е възможно всички нови документи да излизат изцяло на кирилица, а българските депутати и служители да могат да използват всички приложения на български език. Затруднения се предвиждат с интернет страницата на парламента, заради постепенното ѝ обновяване.

Борбата за право да се изписва името на официалната европейска валута - еврото, на кирилица в документите на ЕС е започната от Ивайло Калфин, още когато той беше външен министър на България (2005-2009). Банкнотите от 5 евро започнаха се появяват с надписи на кирилица в началото на 2013 г. Очаква се отпечатването им и в по-високите деноминации.

Когато България влезе в еврозоната, ще може да сече и собствени монети, чийто гръб може да е изцяло с български символ.

Водещи

Най-четени