Един французин, една българка и тяхната шоколадова фабрика 25.04 | 09:42

Венсан и Мария Гайо правят в своята фабрика шоколад директно от какаовите зърна

От Диана Цветкова

Помните ли филма "Шоколад", в който сладките изкушения на Виан успяха да преобърнат изоснови едно иначе консервативно общество и, въпреки съпротивата, да го направят по-щастливо?

Един французин и неговата съпруга – пловдивчанка, са успели да превърнат този сюжет в своя реалност тук в България. От няколко месеца Мария и Венсан творят в своята работилницата за шоколад в Пловдив, носеща собственото им фамилно име – Гайо.

Всичко започва преди няколко години, когато търсенето на нови хоризонти отвежда семейство Гайо в Южна Америка и разкрива пред тях магията на шоколада, пише fitwell. От този момент Мария и Венсан се отдават на сладкото занаятчийство, преоткривайки автентична европейска технология за изработване на шоколад, директно от висококачествени какаови зърна.

Двамата шоколадиери работят с два сорта какао – Rio Caribe Superior от Северна Венецуела с вкус на кафе и печени ядки и Hispaniola с плодови нотки, отглеждан в Доминиканската република.

Венсан, който е музикант, оприличава създаването на шоколад с композирането на пиеса. Несъмнено творчески процес, който изисква усет и отношение.

Извън романтиката и красотата обаче, преди шоколадът да излезе от фабриката им, преминава дълъг и трудоемък процес. Какъв е той и какво споделя семейство Гайо за живота им и тяхната шоколадова фабрика в България, вижде във видеото, заснето от колегите от fitwell.bg.

Водещи

Най-четени