Електронна книга с информация от Twitter събира пари за Япония 10.05 | 13:18

Книгата е създадена с помощта на повече от 200 души от цял свят

От Елена Кирилова

Желанието на един потребител на Twitter да помогне за въстановяването на Япония, която бе разтърсена от земетресение и цунами, доведе до създаването на благотворителна електронна книга с материали, събрани чрез Twitter в рамките на три дни, съобщава Ройтерс.

Сред участниците в проекта са певицата Йоко Оно и писателят на научно-фантастична литература Уилям Гибсън.

Книгата носи името "2:46: Aftershocks: Stories from the Japan Earthquake" и можеше да бъде изтеглена от Amazon, като само за две седмици събра 25 000 долара за Японския Червен кръст

В момента се работи и по хартиена версия, като са планирани преводи на японски, холандски, немски език и две двуезични японско-английски версии.

"Погледнете на нея като нещо с две страни: едната е, че ще съберем малко пари, за да помогнем на хората, а втората е, че тя ни позволи да отразим събитието", коментира 40-годишен британец, който е живял в Япония в продължение на 4 години.

Именно негова е идеята за създаването на книгата. Вдъхновението за направата й дошло само седмица след случилото се на 11 март бедствие, докато мъжът бил под душа и се чудил как може да помогне.

Той изпратил съобщение в Twitter, с което призовал хората да изразят своите впечатления чрез истории, снимки или картини. В рамките на 48 часа той събрал нужното за създаването на книгата.

През първите два часа той получил само една история и една снимка, но за един ден се сдобил със 70 нови неща, благодарение на които проектът набрал скорост.

За три дни общият брой на участниците станали 89, като сред тях има такива, които са били в зоната на бедствието, журналисти, отразяващи трагедията, близки на засегнатите, както и бивши жители на Япония.

Отново в Twitter мъжът помолил за помощ при редакцията и на молбата му се отзовали трима души – негов последовател в социалната медия, който живее в Северна Калифорния, чуждестранен жител на Токио, който в паниката избягал в Лос Анджелис, и човек от Ню Йорк, когото все още познава единствено с потребителското му име в Twitter.

В крайна сметка повече от 200 писатели, редактори, дизайнери и преводачи от цял свят се включили в проекта, за да покажат как хората могат да се обединят и да помогнат.

Водещи

Най-четени