Ето как ще можем да залавяме крадците 13.03 | 15:28

Специална техника ще оповестява за набезите на апашите

От Теодора Кокаланова

Охранителна фирма демонстрира техника за оповестяване и залавяне на крадец в къща. Десетки жители на село Калояново, Пловдивска област могат да бъдат спокойни, че няма да бъдат обрани. Те наблюдаваха атрактивна демонстрация при която "крадец" влезе безпрепятствено и "обра" неохраняема къща, а малко по-късно "бе задържан" при опит да проникне в дом, в който е монтирана сигнална техника.

"Високата битова престъпност, която е за цялата страна не подминава и община Калояново", отбеляза Любомир Апостолов, директор на охранителната фирма. Той препоръча на тези, които не могат да си позволят платена охрана, да сложат под оградите си препятствия - сандъчета с цветя, да засадят храсти, рози, което затруднява преминаването през тях и ще предизвика шум.

По този начин собствениците ще имат време да се обадят на тел. 112 или на безплатния телефон на фирмата, без значение дали са нейни абонати, допълни Апостолов. Освен охрана, фирмата предлага и медицински услуги в рамките на първа медицинска помощ и транспортиране до здравно заведение, което е част от социален проект, който се реализира съвместно с община Калояново.

За последната година фирмата има над 110 повиквания, от които 80% са за опити за проникване в домовете и неестествени шумове в дворовете им. Това, по думите  на Апостолов, води до медицински проблеми на възрастните хора - притеснения, вдигане на кръвно, което налага предлагането и на медицинската услуга.

"Престъпността не е на високо ниво, но имаме нужда от помощ, тъй като общината се простира на голяма площ, а населените места са доста отдалечени едно от друго", уточни кметът Александър Абрашев. След демонстрациите представителите от общината, охранителната фирма и полицията проведоха среща с гражданите, като акцентираха както върху домашните набези и кражби, така и на телефонните измами, врачки, баячки и кандидати за работа.

На възрастните хора бе напомнено, че при спешна медицинска услуга най-напред се извършва интервенцията, а после се урежда евентуално плащане. Те бяха посъветвани да искат документи за самоличност на всеки непознат, който по какъвто ти да е повод прекрачи прага им и да не се  доверят на униформите и най-вече - да заключват домовете си, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени