Живеещите при отец Иван скоро ще могат да получават детски надбавки 20.02 | 14:28

Сега се нуждаем от въглища и хранителни продукти, казва отец Иван

От Ивайло Ачев

Три варианта за договори за настаняване под наем ще получат отец Иван и приютените от него хора в Нови хан. Това стана ясно след поредната среща по казуса, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Чрез договорите за настаняване под наем ще бъде уредена адресната регистрация на живеещите в Нови хан. По този начин те ще могат да получават детски надбавки и да подменят личните си документи. Църковното настоятелство обаче трябва да сключи договор за наем с всяко конкретно лице.

Администрацията на Софийска област вече е стартирала процедурата за осигуряване на средства за ремонт на покрива на храма "Света Троица” в Нови хан. Документацията е внесена в Постоянната комисия за защита населението при бедствия, аварии и катастрофи. До два месеца ремонтът ще може да започне, заяви областният управител Красимир Живков.

Освен това се предвижда новият дом за деца "Свети Николай” в местността "Побит камък” да бъде разположен на 4200 кв. метра. Проектът за новия дом включва 28 къщи, 8 апартамента, спортно съоръжение и част за социално обслужване. По първоначални разчети изграждането му ще струва около 2,5-3 млн. лева.

За приюта в Нови хан сега има спешна необходимост от дърва и въглища, уточни отец Иван. Нужни са ни и хранителни продукти – най-вече захар, брашно, маргарин, конфитюри, олио, каза още той.

Осем деца от приюта в Нови хан вече посещават детска градина. За други четири, чрез регионалните си служби, Агенцията за социално подпомагане ще съдейства да им бъде осигурен имунизационен паспорт. В момента в Нови хан живеят 82-ма души, 28 от които са деца. През последния месец има и две новородени.

Най-четени