Замесете сами хляб, ще се почувствате страхотно 23.04 | 15:50

Първата къща за „хлебна терапия“ отваря врати в Стара Загора

От Гергана Златкова

Международният проект за артерапия "Мрежа хлебни къщи" на българката Надежда Савова набира популярност - досега Хлебни къщи са открити в 12 страни, а у нас те са вече 10.

Предстои да има и в Стара Загора - в старата фамилна къща на 30-годишната антроположка.

Градът ще бъде поредния град в света, в който безплатно всеки желаещ ще може да замеси хляб по стари български рецепти, да си го вземе у дома или да го дари на бедни и болни, разказа д-р Надежда Савова, създателка на световната инициатива.

Д-р Савова е преподавател по социална антропология в Софийския университет "Св.Св Климент Охридски", докторант по културна и социална антропология в Принстънския университет в САЩ и експерт-консултант към ЮНЕСКО.

Председател е на Международния съвет на самодейните средища, създаден през 2008 г. като мрежа от читалища и културни организации от 50 страни в цял свят. 

В лекцията си "Печатите за хляб от древността досега" в Регионалния исторически музей в Стара Загора д-р Савова уточни, че идеята е тези къщи да се превърнат в места за т. нар. хлебна терапия.

При нея месенето на хляб е метод за сплотяване на общностите и арттерапия за хора с различни увреждания, обясни експертът.

Тези къщи са своеобразна "точка на единството" в града, функциониращи като читалище и социално предприятие, в което се приготвя занаятчийски хляб.

Там хора от различни възрасти, професии и произход ще могат свободно да месят и  споделят хляба заедно, обясни старозагорката.

Искрено се надявам това място от частна собственост да стане полезно пространство, където всички да замесваме радост и приятелства, каза д-р Савова.

Старата фамилна къща има нужда от ремонт и затова Надежда обявява инициативата "Хляб срещу тухла".

Тя предлага доброволци да правят хляб и да го продават срещу тухли.

Д-р Савова изрази надежда всички старозагорци да я подкрепят, защото по думите й "единството стои над всичко".

Днес повече от всякога имаме нужда от сплотеност и принадлежност към общочовешките ценности и добра воля, заявява Надежда Савова в отворено писмо към старозагорци.

Община Стара Загора подкрепя инициативата, обяви заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, която присъства на демонстрацията в музея. 

Водещи

Най-четени