Записват бургаските първолаци електронно 13.04 | 15:33

В общината вече има въведена система за електронен прием в детските градини

От Кремена Бедерева

След въведения електронен прием в детските градини на територията на община Бургас от общинска администрация планират да се въведе електронно записване в училищата и на първокласниците.

Това съобщи за Радио "Фокус” - Бургас Веселина Таралова, директор на дирекция "Образование и демографски въпроси” в община Бургас. Вече се извършва и реална работа в подготовката на процеса.” Сформирана е работна група от директори на учебни заведения, които имат отношение към приема на първокласници и това са основните и среднообразователни училища. Тази идея се роди по една проста причина.

Напрежението, което до преди две години имахме при приема в детските градини, сега това напрежение се повтаря при приема в първи клас. В доста училища на територията на община Бургас интересът от страна на родителите е много голям и тяхното желание надвишава възможностите на колегите, които могат да обявят като прием колегите да първи клас. Има напрежение и от критериите кой ще бъде приет, кой няма да бъде приет”, каза Таралова.

Тя обясни, че към момента критериите за прием в различните училища са различни и те се утвърждават за всяко учебно заведение от педагогическия съвет.” Реално това ни накара първо да уеднаквим критериите за прием в първи клас в училищата за територията на община Бургас, а след това да предложим на родителите записването да става по електронен път.

Така, вместо да ходят на определената дата, да чакат с часове и да се притесняват по електронен път да направят своята регистрация”,посочи Таралова. Тя обясни, че е помислено и за вариант за родителите, които няма да имат възможност сами да направят електронно регистрацията на първолаците си.

"Ние ще им предложим вариант, отивайки в едно от желаните училища, те ще си подадат там на хартиен носител заявленията за това и упълномощени колеги със заповед на директора на съответното училище пред самите родители ще пренесат информацията към електронната система. В момента, докато родителят е там, той ще получи своя номер на регистрация. Нека родителите да са спокойни, ако се притесняват, че по електронен път трябва да се случи регистрацията”, каза още Веселина Тралова.

Водещи

Най-четени