И Панагюрище с най-дългата мартеница 02.03 | 16:50

Дължината й е над 3000 метра

От Филипа Тодева

Потребители и служители на дневния център за възрастни хора "Козма и Дамян" в Панагюрище изработиха най-дългата мартеница в областта, дълга над 3000 метра.

Хората възродиха народната традиция за направа на мартеници и си спретнаха спектакъл, с който да отбележат идването на Баба Марта.

С много труд и воля потребителите на дневния център са изработили своите мартенички, защото, както се казва и в самата легенда, червеният цвят гони болестите и носи здраве, а белият символизира дълголетие.

Директорът на центъра Савка Гешанова отправи пожелание Баба Марта да пази живи и здрави всички служители и хората, на които те помагат и да прогони уроките надалеч.

Преобразени като приказни герои хората напомниха с разказ за притчата за времето. Всички сме чели как Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта – двама братя и една сестра, имали общо лозе, от което си направили вино.

Но непослушните братя го изпили и когато Баба Марта си спомни затова, тя се сърди и плаче, но ядът бързо й минава и тя пак се засмива. Така е и с времето.

Водещи

Най-четени