Изготвят индекс за състоянието на птиците 14.02 | 12:13

Данните от последната оценка показват, че птиците от земеделските земи намаляват с 9% за последните 5 г.

От Кремена Бедерева

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) възложи на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) да изготви индекс за състоянието на птиците от земеделските местообитания.

Проектът се реализира със средства по линия на Техническата помощ на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и ще бъде с продължителност 3 г., информират от земеделското министерство.

Проектът за Мониторинг на обикновените видове птици започна през 2004 г. и бе финансиран от Кралското дружество за защита на птиците.

На територията на страната бе изградена национална мрежа от доброволни участници в проекта. До момента са направени общо три оценки за състоянието на широко разпространените видове птици.

Данните от последната оценка показват, че птиците от земеделските земи намаляват с 9% за последните 5 години (2005-2009 г.). Проучването, възложено от страна на МЗХ, ще позволи да бъдат направени последващи оценки за състоянието на птиците, с цел да се предприемат мерки за подобряване състоянието на местообитанията.

Анализите, които ще бъдат изготвени, ще оценят ролята на агроекологичните схеми върху състоянието на птиците и местата с висока природна стойност.

Освен тези анализи, проектът ще включва и набиране и обучение на доброволци, организиране на минимум 10 срещи със заинтересовани лица, ежегодно публикуване и представяне на данните на национално и международно ниво, разработване и поддържане на  бази данни в Географската информационна система (ГИС), определяне на индекс на птиците, разработване на интернет страница, публикуване на информационни материали и др.

 

Водещи

Най-четени