Изграждат нов Общностен център в Пловдив 20.08 | 19:58

Той ще обслужва деца от уязвими групи. Стойността на проекта е близо 3 млн. лв.

От Елена Кирилова

Община Пловдив започна изграждането на Общностен център, който ще подобри благосъстоянието на децата до седемгодишна възраст, съобщава БТА.

Центърът ще се намира в район "Източен” и ще струва 2 715 000 лв., като ще се помещава в сградата на бившето отделение за деца с церебрална паралица на ул. "Вратцата” 4.

По време на церемонията за начало на проекта Кметът на града Иван Тотев обясни, че финансирането се поема изцяло от Министерството на труда и социалната политика. Община Пловдив ще доплати само 100 хил. лева, които ще бъдат предназначени за оборудване на млечната кухня.

Центърът ще може да бъде използван от 4500 души, най-вече деца от уязвими групи. Става дума за деца от семейства с ниски доходи и деца с увреждания.

Първата една година проектът ще покрива дейността на центъра, а след това с финансирането на работата му ще се заеме общината.

Плановете включват и обособяването на Център за ранна интервенция на деца с увреждания. Семействата с проблеми ще бъдат посещавани в домовете си от специални мобилни екипи. Освен това ще бъдат открити 45 нови работни места. Предвиждат се консултации, осъществявани от психолози, социални работници,  юристи и педагози.

1 700 000 лв. от общата сума ще бъдат предназначени за ремонт на сградата и възстановяване на двора към нея. Там ще се помещава и обединено детско заведение с осем групи, две от които яслени.

Водещи

Най-четени