Изиграй и разбери себе си 03.04 | 09:30

Моделът „MEMORY – ТЕАТЪР” в помощ за децата и младежите в риск

От Елена Коцева

Темата за интегрирането на деца и младежи в риск в определена среда е строго индивидуална. За да е успешна една система за интеграция, тя трябва да се опира обаче не само на финансови и административни механизми, а и на индивидуален подход и работа с психическото и умственото развитие на децата и младежите.

Именно с това разбиране от фондация "Артист" разработват модела на "MEMORY – ТЕАТЪР”, който може да се прилага при различни целеви групи на деца и младежи, които се нуждаят от подкрепа и приобщаване.

Подкрепата на деца, развиващи се без родители или с други социални дефицити изисква деликатно отношение към детското самочувствие и самооценка. Липсата на доверие, позитивност и искрена загриженост може да провали всеки опит за помощ на нуждаещо се дете. При младите хора проблемите са още по-сложни. Младият човек среща големи трудности, когато му се струпат няколко социални роли едновременно. В този момент липсата на житейски опит е източник на тревожност и това би могло да попречи на социализацията.

Младият човек все още не си е създал добра социална мрежа от контакти с други хора. Затова и фикционалната игрова ситуация, която се изгражда чрез системата на "MEMORY – ТЕАТЪР” подпомага не само емоционалното възприемане на действителността от децата и младежите, но и отработването на различни модели на поведение.

866506Моделът е изграден върху инструментариума на различните нетрадиционни театрални, сценични и ролево-дискусионни форми на работа. Моделът съвместява както индивидуална, така и колективна работа с деца и младежи, като напълно изключва дидактически, санкциониращи и наказателни елементи. Разчита се на позитивна промяна при саморазбиране, самооценка и мотивиране за друг начин на живот.

Моделът "MEMORY – ТЕАТЪР” е авторски модел, разработен върху инструментариума на успешни практики, които въздействат върху обекта на интервенция емоционално и чрез средствата на изкуството и диалога. Той изгражда една цялостна лична конструкция на живота на детето и младия човек, белязана от най-значимите за всеки един лични събития.

Едновременно с това моделът MEMORY – ТЕАТЪР предоставя възможност за избор от страна на самите младежи – те предлагат текстове или ситуации, които да изиграят, роли, в които да се превъплътят, за да бъдат разбрани и осмислени от самите тях. Моделът се опира на осмисляне на спомена и миналото и търси персонална трансформация чрез креативността.

Присъствието на театралното изкуство е символично или по-скоро като инструментариум: разработване на драматургична основа, сценична образност, костюми, реквизит и публика. Така се създава обстановка, която способства за по-въздействащ авторазказ на всеки участник и последваща рефлексия върху него от страна на другите участници, т.е. на публиката.

Във всеки случай обаче прилагането на модела е препоръчително да се случва в алтернативни пространства, а не в театралния салон или зала. Така работата с деца и младежи в риск може да стане както в класната стая, така и в училищния двор, градинката, парка.

Няма препоръчителен брой за група, която да разработва модела на MEMORY – ТЕАТЪР, но по-добри резултати се постигат с по-малък брой деца и младежи – 10-12. Периодът на работа също варира и трябва да се преценява индивидуално, като заложеното в момента от фондация "Артист" е 10-11 месеца, но той може да бъде и съкратен или да се направи по-интензивна работата.

Играта, ролите, изборът на текстове и музика представлява едно своеобразно излизане от традиционните житейски роли както на децата и младежите в риск, така и на експертите, които работят с тях. Целевата група на проекта на фондация "Артист" включва социални работници и служители в неправителствените организации, учители и дори полицаи. В една по-нетрадиционна среда всички те биха могли да надградят своите знания и своя поглед към младежите, останали без семейство или дори и с противообществени прояви.

866505След приключване на проекта по изготвяне на методиката от фондация "Артист" имат идеята да се създадат постоянни центрове за работа през иновативни арт- модели с рискови групи, като се привлекат и нови играчи в лицето на хора на изкуството и културата, през сформираната "Международна Мрежа за Социално Изкуство”, както в България и Италия, така и в други държави.

Водещи

Най-четени