Изхвърляте си боклука през прозореца – грози ви глоба 17.06 | 12:45

Санкцията е в размер на 50 лева

От Теодора Кокаланова

Граждани от Добрич, които изхвърлят хранителни продукти и всякакви отпадъци през прозорци, балкони, както и от покривите на жилищни сгради, ще бъдат глобявани с 30 до 50 лева. Това предвижда новата общинска наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците. 

Те ще бъдат санкционирани с 50 лева и за изхвърляне на пепел, сгурия и горящи отпадъци в съдовете за битов боклук. Според новата наредба ще бъдат наказвани с 5 до 15 лева и хората, които вадят отпадъци от кофите за боклук.

Най-голямо е финансовото наказание - от 1500 до 5000 лева, за търговци, които разкомплектоват излезли от употреба моторни превозни средства на площадки за временно съхраняване и добиват части и компоненти от тях.

Висока е санкцията - до 2500 лева, и за използване при снегопочистване на неекологосъобразни смеси, които не отговарят на изискванията на закона и са без сертификат за качество и безопасност. Общината ще търси отговорност и от граждани, ако трупат обработен с препарати и смеси сняг върху тротоарите, особено в близост до стволовете на дървета.

При повторно нарушение всички глоби и имуществени санкции са в двоен размер. Новата наредба урежда и събирането на негодни за употреба батерии, акумулатори, автомобилни гуми, отработени моторни масла, предаде БТА.

Водещи

Най-четени