Интегрират ромската общност до 2020 г. по 6 основни приоритета 07.12 | 09:23

Чрез образование, достъп до здравни услуги, подобряване на жилищните условия

От Кремена Бедерева

Броят на лицата, самоопределящи се като роми в Кърджалийско, е ограничен. Те са 1 296 и са концентрирани основно в общините Кърджали и Момчилград.

Това отчете на заседание Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, който подкрепи проекта на Национална стратегия за интегриране на ромите у нас в периода 2012-2020 година, съобщава БТА.

В област Кърджали по нея ще се работи по шест основни приоритета, твърди областният управител Иванка Таушанова. Те са свързани със задържането на ромските деца в образователната система, осигуряването на достъпа им до здравни услуги, подобряване на жилищните условия, повишаването на трудовата заетост, гарантирането на обществения ред в ромските квартали и насърчаването на културното многообразие, традиции и обичаи на общността.

Като сериозен проблем социалните служби в Източните Родопи отчитат ранните бракове сред ромите. Областният съвет одобри механизъм за прилагане на интегриран подход към учениците в риск и тяхното задържане в училище.

В същото време се констатира, че директорите на училища не подават справки в РИО и "Социално подпомагане" за системно отсъстващите от занятия деца и така на родителите им не могат да бъдат налагани санкции за получаваните семейни помощи.

Водещи

Най-четени