Информационна борса помага на военнослужещи, подлежащи на съкращение 12.06 | 16:36

Очаква се около 900 души - офицери и войници, от поделенията в Плевен, Враца и Шумен, да бъдат съкратени от 1 юли

От Кремена Бедерева

В Плевен десетки военнослужещи, подлежащи на съкращение, се явиха на Информационната трудова борса.

Тя бе организирана от Военното окръжие и местното Бюро по труда в града, съобщи за БТА началникът на окръжието, подполковник Стоян Стоянов.

Големият салон на Гарнизонния военен клуб бе препълнен от военнослужещи от Пета механизирана бригада, част от които се очаква от 1 юли да получат шестмесечни предизвестия за освобождаване от работа. По думите на подполк. Стоянов по неокончателни данни общо от бригадата подлежат на съкращение около 900 души - офицери и войници, от поделенията в Плевен, Враца и Шумен.

Около 400 от тях ще бъдат от плевенското поделение, но това не е окончателната цифра, поясни началникът на окръжието. Има предложени места в други поделения, затова от Плевен може да бъдат освободени и по-малко хора - около 300, уточни той. На борсата се явиха 11 фирми, предлагащи работа и 15 обучителни организации.

Свободните работни места бяха за хора със средно специално образование като шофьори, охранители, в производството, в селското стопанство. Предложени бяха курсове за квалификация в различни сфери - за шофьори на опасни товари, за хладилни техници, за организиране на собствен бизнес, за езикова и компютърна подготовка и други.

Сред хората, които се очаква да бъдат освободени от поделението в Плевен, са шофьори, механици, картечари и с други армейски специалности. Те могат да получат до 350 лева за курс за преквалификация от Министерството на отбраната като изпълнят определени условия, каза подполк. Стоянов.

Той уточни, че в областта работи консултант по адаптацията, с който могат да се срещат подлежащи на съкращение военнослужещи.

Водещи

Най-четени