Искате да оставите нещо след себе си - посадете дърво! 17.04 | 11:40

Започва поддръжката на зелените площи, както и пролетното засаждане на цветя в централните градски части

От Теодора Кокаланова

Над 150 дръвчета са засадени в Банско от началото на пролетния сезон, съобщават от пресцентъра на общината. С това община Банско започна своята годишна озеленителната кампания. Стартира поддръжката на зелените площи в града, както и пролетното засаждане на цветя в централната градска част.

За да се намалят разходите за цветна украса, специалистите по озеленяване в администрацията отглеждат собствено производство теменужки в общинската оранжерия, изградена специално за целта. Към своя край са дейностите по фитосанитарната сеч на храстите и короните на дърветата. 

Извършена е дезинсекция на зелените площи с оглед на безопасността и здравето на жителите и гостите на града през предстоящите празници. До края на пролетния сезон ще бъдат засадени още над 50 дръвчета – бреза, ясен и американски дъб.

"Въпреки започналите строително-ремонтни дейности в Банско във връзка с изпълнението на проекта за подмяна на градската водопроводна и канализационна мрежа, полагаме сериозни усилия за поддържане и подобряване на градската среда. Дейностите по озеленяване са сред нашите приоритети. Ландшафтните ни специалисти положиха сериозни усилия в навечерието на най-големия православен празник Великден, в Банско да бъде цветно и празнично", отбеляза кметът Георги Икономов.

По думите му след приключване на ремонтните дейности през есенните месеци се предвижда подновяване на уличното озеленяване по протежение на ул. "Тодор Александров" с подходящи за градските условия дървета.

"То ще бъде част от цялостна рехабилитация на улицата, която включва рехабилитация на пътната настилка и тротоарите, както и ново улично осветление", уточни Икономов. Озеленителната програма на община Банско за настоящата година включва още разширяване на площите, поддържани с автоматични поливни системи, целогодишно засаждане на цветя и изграждане на нови цветни композиции, информира агенция "Фокус". 

Водещи

Най-четени