Каква искате да бъде Варна през 2019 г.? 23.03 | 09:43

Община Варна призовава да споделим идеи за успешна кандидатурата за Европейска столица на културата

От Андриян Георгиев

Община Варна и секретариатът на проекта "Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019” призовава всеки, който желае, да сподели идеи за проекти и инициативи, за да се направи успешна кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Инициативата "Европейска столица на културата" цели сближаването на европейските народи. По идея на Мелина Меркури Съветът на министрите на Европейския съюз поставя нейното начало през юни 1985 г.

Титлата "Европейска столица на културата" е уникална възможност за обновяване на градовете, за подобряване на техния европейски облик и престиж. Тя може да донесе на града победител огромни социални, културни и икономически ползи през съответната година и след това.

6 години преди събитието всяка държава, предварително определена от Европейския парламент и Съвета на Европа, публикува покана за подаване на заявление за кандидатстване, насочена към градовете, които проявят интерес към съревнование за титлата. Градовете имат на разположение 9 месеца, в рамките на които да представят своята програма за въпросната година.

2012 година е ключова в подготовката на Варна за успешна кандидатура. Окончателният избор на град – Европейска столица на културата през 2019 г., ще бъде направен през 2014 г. от специално сформирана комисия към Съвета на министрите на ЕС.

Основните принципи на ЕС за разработване на проекта "Европейска столица на културата" са "Европейско измерение” и "Град и граждани”.

За да отговори на критерия "Европейско измерение”, градът трябва да покаже своя принос за засилване на сътрудничеството между културните оператори и хората на изкуството с други държави – членки на ЕС и извън ЕС, да подчертае културното разнообразие на Европа.

За да отговори на критерия "Град и граждани”, градът трябва да стимулира активността на гражданите, да насърчава тяхното участие в проекта, да демонстрира устойчивост и дългосрочност в политиката за културно и социално-икономическо развитие на града.

За да бъде всеобхватен, проектът "Европейска столица на културата” трябва да "освети" различни сфери: култура, изкуство, образование, религия, социално-икономически дейности, здравеопазване, екология, инфраструктура, градска среда, туризъм и др.

Идеите на гражданите могат да станат част от общия проект на Варна като кандидат за титлата през 2019 г.

Затова от общината призовават всеки, който желае, да сподели каква иска да бъде Варна през 2019 г.; какво мисли, че трябва да се промени в града; как иска да се развива дотогава; кои са силните й страни и как биха могли да бъда подчертани предимствата й в надпреварата за български град – културна столица на Европа през 2019 г.

Предложенията трябва:

1. Да посочват изрично сферата на реализация и критерия на кандидатстване:

а) Европейско измерение; б) Град и граждани;

2. Да бъдат оригинални;

3. Да бъдат осъществими;

4. Да включват конкретна тема, мото, визия; фази на реализация по години;

5. Да извеждат конкретни полезни мерки, илюстриращи развитието на града.

Броят на представените предложения от един кандидат е неограничен. Обемът на всяко проектно предложение трябва да е в обем до 10 стандартни страници (общо 180 000 знака).

Поканата е към всички граждани, към всички културни институти, НПО, всички институции и организации, които искат да дадат своя принос за успешната кандидатура на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Предложенията се приемат на хартиен и електронен носител (CD или DVD); включват следните данни на подателя: име и фамилия, организация, пощенски адрес, телефон, имейл; депозират се в Деловодството на община Варна на адрес: Община Варна, Дирекция "Култура и духовно развитие”, бул. "Осми приморски полк” №43, Варна 9000

Краен срок за подаване на предложенията - 30 април 2012 г., до 12 часа.

Водещи

Най-четени