Катар ще черпи опит от нас 26.09 | 16:58

Катарците били впечатлени от градските пространства, реконструкцията на парковете и метрото

От Ивелина Георгиева

Катар се интересува от българския опит в планирането на градските пространства, реконструкцията на парковете и метрото. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща в Столичната община с шейх Абулрахман бин Халифа бин Азис ат Тани - министър на общините и градското планиране на Катар, предаде БТА.

София и Доха имат договореност за подписването на споразумение, посочи Фандъкова. Вече е подготвен доклад, който трябва да се внесе в Столичния общински съвет и ако бъде одобрен ще започне по-тясно съвместно сътрудничество между двете държави.

Интересът на Катар е в сферата на изграждането и планирането на градските пространства, както и реконструкцията на парковете. В тази връзка, след като приключат официалните срещи на катарския министър, столичният кмет Йорданка Фандъкова ще го разходи из Южния парк, за да се запознае с българския опит в реконструкцията на парковете.

Още през април, когато българската правителствена делегация е била на посещение в Катар е заявен голям интерес от страна на арабите към изключителното съчетаване между ниска цена, добро качество и красива визия при изграждането на метрото у нас.

Катарският министър е поел ангажимент да съдейства за връзките между София и Доха в сферата на културата, съобщи Фандъкова. Това ще помогне и на кандидатурата на София за Европейска столица на културата, тъй като една от темите са именно културните връзки между Европа и Азия.

На срещата днес е присъствал и директорът на Народната библиотека Боряна Христова - във връзка с проекта за дигитализация на част от архивите на библиотеката, която да се направи с помощта на Катар.

Водещи

Най-четени