Кметът на Ню Йорк е повече от щедър 28.01 | 12:30

Майкъл Блумбърг е дарил над 1 млрд. долара на университет

От Ралица Стоянова

Милиардерът Майкъл Блумбърг, който е кмет на Ню Йорк, е направил поредното многомилионно дарение (350 млн. долара) за родния си университет "Джон Хокинс" в Балтимор.

Така общата сума, която Блумбърг е предоставил безвъзмездно на университета за периода 1996 – 2013 г. достига 1,118 млрд. долара – най-голямото дарение, което учебно заведение е получавало в историята, съобщава BBC. 

Около четвърт милиард долара от щедрото дарение ще бъдат заделени за изследвания върху борба с глобалните предизвикателства като съхраняването на водните ресурси. Останалите 100 млн. долара ще отидат за финансови помощи за студенти, пише Econ.bg

Когато следва в университета в началото на 60-те, Блумбърг трябва да изплаща обучението като взима заеми и работи на паркинг. Първото дарение на бъдещия милиардер е направено една година след дипломирането му - през 1965 г. с бакалавърска степен по инженерство. Тогава то е в размер на скромните пет долара.

Към момента състоянието на магната и основател на информационната компания Bloomberg LP се оценява на 25 млрд. долара.

Когато бива избран за кмет на Ню Йорк през 2001 г., Майкъл Блумбърг заявява, че ще дари по-голямата част от състоянието си, преди да умре. Тогава той основава организацията с идеална цел Bloomberg Philanthropies, която има за цел да управлява и насочва даренията.

Освен за образование, магнатът дарява парите си и за други каузи като здравеопазване, опазване на околната среда и стимулиране на изкуствата.   

Водещи

Най-четени