Консултантска IT помощ за до 400 хил. долара за български градове 31.03 | 16:22

Инициативата е на IBM и се провежда за трета поредна година

От Георги Георгиев

Всеки български град с население над 100 хиляди жители може да кандидатства за технологичен грант от IBM в рамките на глобалната инициатива на компанията "Интелигентен град”.

Проектът стартира в четвъртък (31-ви март) като част от 3-годишна инициатива, която дава шанс на 100 града в света да въведат интелигентни системи за управление.

Градовете, които бъдат одобрени, могат да получат грант под формата на услуги и/или технологии от IBM на стойност между 250 хил. и 400 хил. долара, при условие че опишат конкретен проект, който може да бъде осъществен в партньорство с компанията.

Грантът ще предоставя предимно консултантски услуги. Градовете ще имат широк достъп до ресурси на компанията, които включват: технологични умения и опит, съдействие при стратегическото планиране, варианти за решаване на конкретните проблеми, въвеждане на работещи добри практики.

Като част от гранта, градовете могат да получат и софтуера City Forward, който позволява на сравнение, анализ и визуализация данни от цялата система за управление на един град.

Програмата ще създаде глобална среда, в която градовете могат да споделят практиките и постиженията си. Тя ще стимулира партньорството между всички области - финансова, в сектора на услугите, енергийната, образователната, социалната, на околната среда, безопасността и икономическия растеж, казват от компанията.

Краен срок за подаване на документи от общините е 15 август 2011 г. Градовете, които ще бъдат включени в проекта, ще станат известни на 8 септември 2011 г.

Водещи

Най-четени