Лекар срещу левче? И това се случва 10.10 | 08:52

Съкварталци си наеха фелдшер, който да ги преглежда, за символична такса

От Цанка Донкова

Жителите на квартал "Кирково" край Велики Преслав вече няма да страдат от липсата на лекарски грижи. Те ще бъдат преглеждани 2 пъти месечно от фелдшера Хюсеин Мехмедов (61 г.), като за услугата ще заплащат символичната такса от 1 лев на месец, съобщава в. "Труд".

В квартала не е имало действащ медицински кабинет от 15 години, а жителите са над 200. Те с дружни усилия привели кабинета в приличен вид. Ремонтирали го и го заредили с медикаменти, като използвали "капитала" от 80 лв., който събрали помежду си.

По принцип фелдшерът работи в спешната помощ във Велики Преслав. Но той винаги е помагал на жителите на "Кирково". Най-честите им молби били за инжекция или за съвет.

Сега обаче Мехмедов ще бъде в точен ден и час по график при нуждаещите се, обясни кметският наместник Надя Миланова. Тя допълни, че след като се се приспаднат разходите за кабинета и медикаменти, фелдшерът ще взема не повече от 100-тина лева на месец

Благодарение на новата практика, на жителите на квартал "Кирково" няма да им се налага да пътуват до личния си лекар, като ще спестят и пари - 2 лв. за автобус и още 2,90 лв. Таксата. Друго предимство е, че ще се избегнат опашките пред кабинетите в града.

"Не е нормално в малките населени места да няма медицинско лице. Преди години имахме и фелдшер, и зъболекар", обяснява Марийка Иванова.

Водещи

Най-четени