Летен семинар по български език за чужденци в Търново 26.07 | 15:21

От Таня Георгиева

Около 115 участника от 36 държави на 5 континента ще вземат участие в 35-ти Международен летен семинар по български език и култура във Велико Търново, съобщава Север.бг.

Той ще се проведе от 30 юли до 19 август във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От днес пристигат и първите участници.

И тази година участниците са в много широк спектър на професии. Сред редовните посетители на семинара са най-възрастните участници - педагожката и актрисата с български корен Божидара Турзоновова, Уолтър Елиът  и Исамо Ямада. Освен тях има други, посещаващи за 4-и, 5-и път семинара, сред тях са Шин Минг Тай от Тайван, Душко Кръстевски от Македония, Дан Крамер от Холандия.

"Общо 22 частника "повтарят упражнението" летен семинар и това е най-верният критерий за начина, по който си вършим работата", заяви директорът на семинара доц. д-р Христо Бонджолов.

Тази година най-голяма е групата от Германия с 21 човека и това е резултат от разширяване на програмата "Еразъм". От русия участниците са 12, от Полша и Испания са по 6. Има представители от Япония, Китай, Корея, Франция и др.

За първи път има участничка от Австралия, която учи и преподава музика в университет в Сидни. На семинара идва по препоръка.

Участниците от съседката ни Румъния са само 4 тази година, заради едностранното прекратяване на договора от тяхна страна да приемат наши студенти в техните университети за семинарни обучения.

Нашето министерство отговори на това, като взе същото решение, обясни Бонджолов и допълни, че по международни спогодби може да не приеме румънските студентите, но според междууниверситетските договори - да.

Скоро очаквайте и пълната програма на 35-тия Международен летен семинар по български език и култура.

Водещи

Най-четени