Лондон въвежда тротоари за движение на две скорости 08.11 | 11:39

Схемата за разделяне на пешеходните зони на две части улеснява придвижването по централните булеварди

От Георги Георгиев

Първа сред най-големите мегаполиси в света английската столица въвежда тротоари за движение с две скорости по централните търговски улици, съобщи Би Би Си.

Разработената схема предвижда зоната за пешеходците да бъде разделени на две части: зона до витрините и друга, която граничи с пътното платно.

Тротоарът покрай сградите, предназначен за бавно движение, ще бъде отреден за купувачи, туристи и хора, които обичат да зяпат по витрините. По скоростната пътека пък ще се движат по-енергичните минувачи и бързащите за работа.

Инициатори за въвеждането на двускоростни тротоари са сдруженията на магазините от лондонския център, където се струпват все повече граждани и гости на столицата.

По централния търговски булевард Оксфорд стрийт например всеки ден минават по около 100 хиляди души. Всяка година в центъра на Лондон за покупки или в търсене на развлечения пристигат към 200 милиона души.

Според управителите на местните магазини разделянето на тротоарите ще внесе ред в движението на прочутите лондонски тълпи.

Водещи

Най-четени