Лятна академия за деца и ученици 28.07 | 12:25

Проектът включва четири образователно-творчески модула

От Петя Михайлова

За втора поредна година фондация "Св. Пимен Зографски" към Националната художествена академия организира Лятна академия за деца и ученици, съобщават от учебното заведение.

На 1 август от 12.00 часа в двора на НХА ще се открие Лятната академия под мотото "Цветовете ни свързват". Студентите, заедно с малките академици, ще експериментират с бои и хартии, ще рисуват и ще работят в организираните творчески работилници. Академията е подготвила и изненади за всички участници, които ще получат и подаръци на празника.

Лятна академия за деца и ученици е дългосрочен образователен проект на Фондация "Св. Пимен Зографски" към Националната художествена академия и е предназначена за деца и ученици от 6 до 15 годишна възраст. Децата ще бъдат организирани в две възрастови групи: от 6 до 10 години и от 11 до 15 години.

Творческите задачи и дейности ще бъдат съобразени с индивидуалните им възможности. Всеки делничен ден през месец август, от 9.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 18.00 часа в ателиетата и в дворното пространство на НХА, ул. "Шипка” №1, младите художници ще имат възможност да рисуват, да експериментират и да се забавляват, под грижите и под ръководството на студенти, докторанти и преподаватели.

Проектът включва четири образователно-творчески модула: академичен; експериментален; пленер и посещения на музеи и галерии:

Академичният модул предвижда получаване на първоначални знания за изобразителното изкуство, видове и жанрове; основи на рисуването от натура, принципи на композицията.

Експерименталният модул вклюючва работа с художествени материали и похвати, провеждане на уъркшоп, участия в игрови ситуации за развитие на наблюдателност, зрителна памет, въображение.

Модул "Пленер” предлага колективни и индивидуални творчески задачи за наблюдение на природни форми; рисуване и създаване на еко -алея

Модул "Посещение на музеи и галерии” ще се осъществи в сътрудничество с музейни експерти. Ще има запознаване с историческия център на София и с основните музеи от национално значение, както и посещения на експозиции.

На 1 септември 2011 г. от 17.00 часа в галерия "Академия" на НХА, (ул.”Шипка”№1), ще бъде открита изложба – хепънинг.

Експозицията ще включва най-добрите постижения на участниците в "Лятна академия 2011". Ще бъдат връчени дипломи за участие, награди за най-добри рисунки и проекти и много изненади.

Водещи

Най-четени