МИЕ насърчава студентски фирми и млади предприемачи 27.06 | 12:35

Проектът "Техностарт" е насочен към студенти, докторанти и завършили през учебната 2013/2014 г.

От iNews.bg

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) подготвя национален конкурс за насърчаване на новаторската дейност на младите хора чрез проекта "Техностарт". Проектът е насочен към студенти, докторанти и завършили висшето си образование през учебната 2013/2014 г. бакалаври и магистри. Те могат да кандидатстват с новаторска идея чрез бизнесплан. Ако той бъде одобрен, ще получат безвъзмездна финансова помощ до 20 хил. лева.

За да получи финансиране, всеки одобрен кандидат трябва да регистрира своя фирма по Търговския закон в Агенцията по вписванията и да осигури задължителен собствен принос 10 на сто от безвъзмездната помощ. Новите технологични фирми трябва да са в областта на преработващата промишленост, информационните услуги, научната и развойната дейност.

Проектът е замислен в изпълнение на приоритетните области 1 - "Предприемачество", и 9 - "Умения и иновации", от Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. Предвижда се общата безвъзмездна финансова помощ по "Техностарт" да е 400 000 лева.

Могат да кандидатстват български и чуждестранни студенти и докторанти, учещи в български висши училища, както и български студенти, учещи в чуждестранни вузове. Важно условие е кандидатите да нямат задължения към държавата, да нямат регистрирана фирма на свое име или да са свързани лица (по смисъла на Търговския закон) с лица, притежаващи фирма с предмет на дейност, сходен с предложения бизнесплан.

Проектът е на заключителен етап на одобрение и ще започне скоро. С общата сума ще се финансират около 20-25 разработки в зависимост от спецификата на бизнесплановете. Информацията за инициативата на МИЕ ще бъде публикувана на сайта на министерството и в социалните мрежи.

Един от участниците в проекта е 22-годишният Петко Иванов. Той е третокурсник в УНСС по бизнес икономика и сега е на тримесечен стаж в МИЕ. Стажът е част от наградата му от конкурса "Студент на годината – 2013". Целта на "Техностарт" е да стимулира предприемачеството у младите хора.

Иванов има подчертан интерес към ИТ технологиите и иска да създаде образователен уебпортал, който да предлага видеоуроци, лекции и система за тестване на знанията, се посочва в съобщението.

Водещи

Най-четени