Майчинските ще се изчисляват само за 18 месеца 19.11 | 17:00

Социалистите ще подкрепят и предложението на хора с доходи до 340 лева да се връща платеният подоходен данък

От Филипа Тодева

Левицата предлага намаляване на срока за изчисляване на обезщетението за майчинство – от 24 на 18 месеца. Това ще важи от 1 януари 2014 г. за бъдещите майки и увеличението на месечното обезщетение ще бъде средно с около 12 лева. Това обяви председателят на парламентарната комисия по социална политика Корнелия Нинова.

Социалистите ще подкрепят предложението на хора с доходи до 340 лева да се връща платеният подоходен данък. "Винаги в резултат на разговор със съсловни организации, синдикати, неправителствени организации между първо и второ четене се правят корекции на бюджета", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. Тези промени ще бъдат подкрепени от Коалиция за България и от ДПС.

Станишев отбеляза, че облекчаването на хората с ниски доходи, на т.нар. работещи бедни, е едно от предизборните обещания на БСП. По думите му човек, който получава минимална работна заплата, ще получи обратно от държавата приблизително 350 лева накуп.

Корнелия Нинова посочи, че връщането на платения данък върху доходите е първа стъпка към прогресивно подоходно облагане.

Друго предложение, което ще бъде подкрепено, е свързано с подписаното споразумение за осигуряване на допълнителни 29 млн. лв. за ваксини в бюджета на Министерството на здравеопазването, като предвидените средства в бюджета на НЗОК остават на разположение на здравната каса. Осигурени са и допълнителни 10 млн. лв. за дентална помощ, посочи Сергей Станишев. Друга промяна е свързана с допълнителни средства за висшето образование, за качеството на образованието на висшите училище ще бъдат осигурени 21,5 млн. лева.

За училищата и висшите учебни заведения не важи ограничението от 95% бюджетни разходи, като на второ четене на държавния бюджет се предлага да се разшири обхватът на този подход и към БАН.

Като ключови приоритети след приемането на бюджета за 2014 г. председателят на БСП посочи антимонополното законодателство и промените в Изборния кодекс.

Водещи

Най-четени