Младежи се обучават на безопасно шофиране в Добрич 17.10 | 16:46

Обучението има за цел да намали рисковите участници в движението

От Лазар Тодоров

В Добрич се проведе специално обучение за безопасно шофиране. То беше организирано благодарение на ОД на МВР – Добрич съвместно с представители от неправителствената организация Сдружение "Отворена младеж”.

Участниците в обучението са ученици от 11 и 12 класове от всички училища в гр. Добрич. Главната идея на обучението е намаляване на риска и предпазване от пътнотранспортни произшествия, които стават с участието на с млади хора.

Повече от 80 ученици проявиха интерес и присъстваха на събитието. Обучението бе активно насочено към формиране на поведение към екологично шофиране, което да бъде най-вече безопасно. Други цели, които взеха превес на тренировките бяха формиране и личностно изграждане предпазливо поведение. Обърна се внимание и на шофирането в нетрезво състояние, като на участниците  бяха представи различни методи, които да мотивират самоконтрол, за да не управляват МПС в нетрезво състояние.

Пред обучаващите се представи интерактивна презентация и онагледяване със симулатор, пресъздаващ рискови ситуации на пътя. Още как се използват специални очила, пресъздаващи виждане след употреба на алкохол или наркотични вещества.

На обучението с състояха демонстрации, показващи тежестта на човешкото тяло при сблъсък с определена скорост, като им беше предоставена и информация за брой настъпили тежки ПТП вследствие на несъобразената скорост, както и такива с участието на водачи употребили алкохол в област Добрич за периода от началото на 2013 г. досега, както и за цялата 2012 г.

Водещи

Най-четени