Младежката безработица – време е за действия 02.07 | 15:21

Стажове помагат на младежите да се ориентират на трудовия пазар

От Деляна Петкова

През последните месеци безработицата сред младежите в Европа достига плашещи нива. По тази причина и от Европейската комисия призовават за действия за намаляването на този проблем.

Сред идеите например са за обучения в училищата, които да са професионално ориентирани и които да помогнат на младежите да се ориентират на трудовия пазар по-лесно. Но освен това необходими са повече програми за стажове в компании.

В летните месеци много ученици и студенти успяват да намерят работа в някоя компания, което е факт благодарение на повечето програми за стажове. Те обаче трябва да са по-добре адаптирани и да отговарят повече на нуждите на бизнеса, смятат от ЕК.

До края на годината ще има и два инициативи на ЕК по отношение на стажовете, става ясно още от съобщение от Брюксел.

Една от препоръките, която е ясна още от сега е да бъда направена ясна дефиниция на стажовете на ниво ЕС. Където е възможно тези стажове трябва да влязат като част от процеса на обучението, а не след приключване на образованието.

Нужно е и финансово стимулиране на стажантите, особено ако времето, прекарано в обучение във фирмата няма да остави много впечатляващ бекграунд за биографиите на младежите.

 

Водещи

Най-четени