Млади висшисти търсят своя "старт в кариерата" 12.09 | 20:30

Три схеми за намиране на работа представиха от Бюрото по труда по време на борсата

От Таня Георгиева

Повече от 150 младежи и девойки със завършено висше образование очакваха началото на поредната специализирана трудова борса за старт в кариерата, реализирана във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" от Бюрото по труда, Агенцията по заетостта и Община Велико Търново. Тя е първата за месеца и 46-та от началото на годината, съобщава Sever.bg.

Гости на откриването бяха Областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, Росица Димитрова - директор на Дирекция "Социални дейности", представители на университета и културни институции.

Между 20 и 25 фирми има към момента на трудовата борса, продължават да пристигат и още, заяви шефът на Д"БТ" Обрешко Нечев и изрази очакванията си да бъдат обявени поне 30 работни места, ако не и повече.

"Към настоящия момент се наблюдава увеличаване на интереса на малкия и средния бизнес - работодатели, които имат 1, 2 или 5 души персонал, също търсят хора, за да увеличат персонала си и да задоволят нуждите си от квалифицирани служители", обясни Нечев.

Работодателите се надяват да намерят подходящите хора за длъжности като счетоводство, журналистика, изкуствознание...

В рамките на 10 години в НБ "П. Р. Славейков" на работа по програмата "Кариерно развитие" са назначени  6 човека, завършили "Библиотекознание" и 2-ма - "Информатика".

"Студентите в 3 и 4 курс от специалностите "Библиотекознание", "Книгознание" и "Информатика" карат практиката си при нас. След това, на базата на програмите, които се предлагат от Бюрото по труда, ние ги каним да работят от 6 до 12 месеца. И тези млади кадри, които покажат добри резултати, търсим възможности за тяхното "окомплектоване" в състава на библиотеката. Засега практиката показва добро взаимоотношение и ние сме удовлетворени от трудовото участие на всички кадри, които досега сме имали по програмите, свързани с кариерното развитие. Днес търсим кадър, завършил педагогическия профил на Факултета  по изобразително изкуство, за отдел "Изкуство"", обясни причината за поредното участие в борсата Иван Александров, директор на библиотеката.

Желанието на Веска Ангелова е да си намери счетоводители, защото дейността на фирмата й е такава. Тя е сред работодателите, които за първи път участват в "Младежка трудова борса" и я определи като много полезна и за двете страни.

"Другата" страна - напористите млади хора, бяха не по-малко въодушевени от възможността да си намерят работа и то по специалността.

При няколко подходящи кандидати за една и съща и позиция, отговорността на работодателя е да проведе интервю, при което ще се "отсеят" най-добрите.

Това "сито" и многото кандидати за сравнително малкото работни места, обезвери още в началото на трудовата борса някои от тях.

"Никаква работа няма да се свърши - по едно работно място и за кого по-напред? Ще се наемат около 50 човека, не повече", изрази позицията си 25-годишната Сениха Келимерова.

Колко млади висшисти ще получат шанс на днешната трудова борса, предстои да разберем след нейното приключване.

Освен трудово посредничество Агенцията по заетостта и Бюрото по труда предлага субсидирана заетост. Най-атрактивната схема "Ново начало - от образование към заетост" е насочена към младежи и предвижда обучение от наставник в предприятието и субсидия за период от 6 месеца както за наставника, така и за работодателя. Заплащането се изразява във възстановяване на средствата за работна заплата, в добавка с всички осигурителни плащания.

Втората атрактивна схема "Подкрепа за заетост" е насочена освен към младежи, така и към лица, извън младежката възраст. Програмата стартира на 15 август и също може да бъде използвана от работодателите и безработните.

Скоро се очаква да стартира и схема "Първа работа", информира Обрешко Нечев. По нея се предвижда обучение на младежи по заявена от работодателите специалност и наемане на субсидирана заетост за минимум 6 месеца, максимум 1 година, на минимален осигурителен праг.
__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Водещи

Най-четени