Моторизираната първа помощ или как го правят в Бавария 11.07 | 07:01

"Motorradstreife" на немски език

От Елена Коцева

"Motorradstreife" на немски език или моторизирани патрули е доброволна служба в рамките на Баварския Червен Кръст.

Тя разполага с около 100 асистенти и санитари за бърза помощ, които са разпределени в 18 бази в Бавария.

Те оказват първа помощ предимно в сезоните на интензивно пътуване по магистралите – от юни до септември.

Годишно се извършват около 11.000 акции съвместно с Бърза помощ, полицията и пожарната. При това се изминават над 300.000 км.

Моторизираните патрули помагат от най-прости неща на пътя до спасяване на човешки живот при тежки катастрофи.
Те са много ефективно допълнение на Бърза помощ, тъй като в 70% от случаите могат да пристигнат на местопроизшествието значително по-бързо от линейка.

Службата е основана през 1983 г. и е започнала през 1984 пробно с 5 мотора.
През 1985 машините са вече 10, а през 1986 – 15, през 1989 – 17, през 1992 – 18. През 1996 г. в службата се включват и първите жени.

Доброволците преминават сериозно обучение, но предпоставка за участие въобще е вече наличен дългогодишен опит в областта на първата помощ, както и в управлението на мотор. Минималната възраст, за да се включиш в службата, е 25 години.

Освен оказване на първа помощ при произшествия, моторизираните патрули помагат и на близките на пострадалите, след като те са откарани в болница, а близките им са останали сами.
При големи задръствания, които се образуват особено в отпускарския сезон, моторите обикалят колоните, дават информация за дължината на опашките, снабдяват чакащите с вода и храна, особено за малки деца.

Друга важна функция на службата е бързо пренасяне на медикаменти (напр. кръв за преливане) или медицинска документация от място на място.

При големи празненства или други мероприятия, свързани със събиране на големи маси хора, службата изпълнява и охранителни функции. Например участва в охраната на световното първенство по футбол през 2006 г. и на европейското първенство по футбол в Австрия през 2008 г.

При стихийни бедствия служат като бърза свръзка и пренос на информация и материали между институциите, както и за охрана и предупреждаване на населението, не само по магистралите (напр. при наводненията 2006 г.).

При произшествия по магистралите осигуряват безопасността на движението чрез ранни предупреждения на идващите превозни средства. Когато е нужно аварирал автомобил да бъде транспортиран от Пътна помощ, осигуряват на водача или пътниците транспорт до следващото място за почивка.

На 24. юни 2011 патрулът се включва в акция по издирване на изгубен колоездач. При излет с велосипеди в гората един от участниците забелязал, че съседът му липсва и предположил, че се е изгубил в гъстата гора. Точно в такива местности мотоциклетите са изключително ефективни за бързо издирване.

Службата се финансира чрез спонсорство и сътрудничество с други организации. Дарените средства се използват главно за поддръжка на техниката.

Водещи

Най-четени