НАП ни съветва как законно да си намалим данъците 13.03 | 12:37

Данъчните издадоха брошура с разяснения как да платим по-малко

От Диана Цветкова

Националната агенция за приходите разпространява брошура с разяснения как може законно да се намалят данъците върху доходите на физическите лица.

В диплянката, която може да бъде изтеглена от сайта на НАП, са описани различните възможности за намаляване на налога – например чрез дарения, купуване на осигурителен стаж, допълнително доброволно осигуряване или сключване на застраховка "Живот”.

От приходната администрация дават конкретни примери за това с колко точно може да бъдат намалени подоходните данъци.

В случай на дарение например е важно в полза на кого е направено то. Така данъкът може да бъде намален с до 50%  при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или с 15 на сто при дарение за културата.

Данъчната основа може да бъде намалена с 5% при дарения за лечебни заведения или образователни институции като детски градини и училища. Меценатите ползват отстъпка дори в случаите, когато са оказали помощ в натура, разясняват от НАП. Все пак тук има ограничение – дарението не може да е на стойност над 5% от данъчната основа за съответната година и трябва да има документи за него.

В брошурата е подробно разяснено и как да се отбие от данъка, чрез доброволно здравно осигуряване или купуване на осигурителен стаж, условията за ползване на облекчение за млади семейства, които са си купили жилище с ипотечен кредит.

Данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва и от хора, които към момента на сключването на договора за ипотечен кредит не са имали граждански брак, но са сключили такъв към края на календарната година, за която ще се ползва облекчението, посочват от НАП

От приходната агенция уточняват, че почти всички облекчения се ползват с подаването на годишната данъчна декларация за доходите - срокът за това тази година е 2 май.

Водещи

Най-четени