Над 1000 ученици и студенти оглавиха министерства и общини за един ден 12.03 | 14:21

Инициативата „Мениджър за един ден“ се проведе за 13-та поредна година

От Ивелина Георгиева

Над 1000 ученици и студенти от цялата страна се включиха в инициативата "Мениджър за един ден" 2014 г., която се провежда за 13-та поредна година.

Целта на мероприятието е те да имат възможността да тестват своите умения и да планират кариерното си развитие след като прекарат цял един ден в държавни институции и водещи български и международни компании.

Инициативата бе открита сутринта в присъствието на образователния министър Анелия Клисарова, министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и министъра на здравеопазването Таня Андреева. След откриването част от любопитните младежи посетиха заседанието на министрите в Министерския съвет. Те се срещнаха с премиера Пламен Орешарски и всички министри от кабинета.

Студентите и учениците се отправиха към различните институции и министерства според техните интереси. Едни посетиха Министерството на отбраната, други Столичната община.

Интерес към Министерството на отбраната проявиха осем ученици, които разгледаха музейните експонати, разположени в сградата на ведомството, както и кабинетите на министъра Ангел Найденов, на началника на политическия кабинет Иван Жерков и други.

Младежите дискутираха по казуса за въвеждането на военно-патриотично обучение в училищата и излязоха с докладна записка, в която посочват мотивите си по казуса, които пък ще бъдат предоставени на министъра.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова тържествено приветства младите мениджъри в сградата на общината и им показа, колко интересни проекти могат да бъдат инициирани там.

Тя допълни още, че предстои провеждането на колегия с районните кметове за предстоящите избори на 25 май. По думите й, Софийска община заедно с областната управа, са технически отговорни за провеждането на изборите. "Това е много важна дейност, особено когато се сменя в последния момент Изборният кодекс”, каза столичният кмет, цитирана от Агенция "Фокус".

Фандъкова изтъкна напредъка в социалната политика на общината. През последната година са затворени три дома за деца и предстои тази година затварянето на още един. Междувременно останалите се модернизират и вече са изградени 13 защитени жилища, в които условията са близки до домашните, каза кметът.

Инициативата "Мениджър за един ден" се проведе в цялата страна. Ученици и студенти се запознаха с работата на общините Смолян, Пловдив, Благоевград, Плевен, Добрич и др.


Водещи

Най-четени