Най-бедните българи ще се прехранват с европейски пари 10.09 | 14:25

Обществените трапезарии ще работят целогодишно според проекта на новата ОП

От iNews.bg

Правителството прие проект на Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Приемането ѝ от Министерския съвет е основа за провеждане на официални преговори с Европейската комисия по нея.

Програмата се съфинансира от Фонда и от националния бюджет. Чрез нея се подкрепя разпределянето на храни за най-нуждаещите се лица, като целта е да се намали социалното изключване на най-бедните. Средствата на оперативната програма ще бъдат насочени в две направления. По първото от тях нуждаещите се лица ще получават индивидуални пакети от хранителни продукти за период от седем години.

Подкрепа ще получат и обществените трапезарии чрез закупуване на хранителни продукти за осигуряването на топъл обяд за нуждаещите се. По този начин ще бъде възможно обществените трапезарии да работят целогодишно.

Чрез изменение на правителствено решение от 2013 г., за одитен орган по оперативната програма беше определена Изпълнителната агенция "Одит на средствата от Европейския съюз". По този начин ще бъдат създадени необходимите условия за изграждане на ефективна и ефикасна рамка за управление и контрол на програмата, което е едно от условията за нейното одобрение от страна на службите на Европейската комисия.

Водещи

Най-четени