Най-много са приемните семейства в Търговище 29.05 | 15:45

В града се проведе среща на приемните родители с местната власт

От Филипа Тодева

В Търговище бе проведена среща - разговор на приемните родители от областта с представители на местната власт и институциите. На срещата присъстваха над 35 приемни родители, вкл. и от община Попово, съобщиха от общинската администрация. Към момента област Търговище е на първо място в страната по брой приемни семейства спрямо броя на населението – общо 78 семейства, които се грижат за над 80 деца.

Целта на срещата е да се популяризира приемната грижа, като алтернатива на институционализацията, да се анализират постиженията и проблемите, свързани с предоставянето й, както и да се подобри взаимодействието между институциите, които имат отношение към нея.

В своите изказвания приемните родители поставиха част от проблемите, които срещат в ежедневието си: своевременно записване на децата в детски градини; необходимостта от допълнителна извънучилищна работа с децата за преодоляване на изоставането в тяхното развитие /резултат от престоя им в институции; неразбирането, което срещат в част от обществото, включително и от институциите; липсата на специализирана подкрепа при възникване на трудности – този проблем бе поставен от приемните родители от поповска община

В отговор кметът Красимир Мирев поясни цялостната политика на Община Търговище по отношение на социалните услуги за деца, като подчерта, че на този етап, освен в подкрепа на приемната грижа, Общината работи и за изграждане на два Центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат настанените децата от домове, които са с най-тежки увреждания; за изграждане на Общностен център за подкрепа на деца и семейства от уязвими групи; поддържа Социален патронаж за над 600 души и т.н.

Той обаче подчерта, че осигуряването на устойчивост на тези дейности е свързано с финансов ресурс, който за съжаление е ограничен. Общината пое ангажимент да съдейства на приемните родители за решаването на въпросите, които те поставиха – доколкото това е в техните компетентности.

 

Водещи

Най-четени