Намалиха таксата за смет на болници в Търговищко 01.06 | 12:19

Лечебните заведения с общинско участие в Търговище ще плащат със 75% по-малко за битови отпадъци

От Кремена Бедерева

Таксата за битови отпадъци за лечебните заведения с общинско участие в Търговище да се намали с 75 процента, реши Общинският съвет в града, информира БТА.

Приет бе нов член в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, на територията на общината, който влиза в сила от 1 януари 2011 година. От облекчението ще се възползват Многопрофилната болница за активно лечение и "Медицински център I".

Задължението на областната болница за тази година бе близо четвърт милион - в пъти по повече от предходни.

Това е така, защото през 2011 г. такса "смет" се начислява върху данъчната оценка на имота, която е и по-близка до реалната пазарна цена, обясняват още от общината. Заради подобренията на сградния фонд и многото имоти на територията на болницата, данъчната й оценка възлиза на 52 млн. лева.

Районът, в който се намира МБАЛ, е "първа зона", което допълнително повишава таксата. Ръководството на здравното заведение изказа недоволство и се стигна до приемането на новия член в Наредбата.

През пролетта проблемът с по-високата такса "смет" за имоти - публична общинска собственост, в Търговищка община бе частично решен, след като съветниците намалиха таксата наполовина за общинските училища и за молитвените домове.

Водещи

Най-четени