Намалява броят на просещите деца в столицата 04.01 | 15:05

На 18 март миналата година стартира проект за социална работа при случаи на деца на улицата и просещи на територията на СО

От Силвия Стоядинова

Наблюдава се тенденция за рязко намаляване на случаите на просещи деца на улицата, съобщават от пресцентъра на Столична община.

На 18 март миналата година започна проектът между общината, СДВР и Агенцията за социално подпомагане за социална работа при случаи на деца на улицата, просещи и за наблюдение на детския труд.

До днес са регистрирани 486 случая на наблюдавани и задържани лица, като от тях 219 са пълнолетни, а децата са 267 - 99 непълнолетни и 168 малолетни.

Съставени са 136 предупредителни протокола, 83 констативни протокола, по наредбата за обществения ред - 42 акта, а за шест лица е сезирана Прокуратурата, тъй като са задържани за трети път, издадени са 12 заповеди на задържани деца за денонощие, 13 деца са настанени в специализирани институции за деца, а други 24 са с предоставени услуги в общността.

През последните два месеца се наблюдава тенденция за рязко намаляване на случаите на просещи деца на улицата или практикуващи нерегламентиран детски труд, както и подадени сигнали на територията на Столична община.

При наблюдение на случаи на деца на улицата, просещи деца или жертва на трудова експлоатация сигнали се подават на телефони 8035 900, 116 111 и 112.

Водещи

Най-четени