Намаляване на бедността е основна цел на програмата за закрила на детето 12.06 | 14:21

Изваждането на малчуганите от социалните домове също е сред приоритетите

От Христина Рафаилова

Правителството се заема със сериозната и нелека задача да намали бедността сред децата. Това става ясно от Националната програма за закрила на детето за 2013 г., одобрена днес от Министерския съвет. 

Сред акцентите на документа са именно намаляването на броя на малчуганите, живеещи под екзистенц минимума. Приоритет е и създаване на условия за социалното включване на децата, подобряване на здравето им. Равният достъп до училище и качественото образование също са сред целите на програмата. 

Подобряването на грижата за децата в социалните домове, както и продължаването на процеса на деинституционализация също ще бъдат приоритетни.

Предвижда се също така да започне изработването на финансов механизъм за пренасочване на средствата от институционалната грижа към новите алтернативни услуги и мерки.

Също така ще се работи за развитието на приемната грижа у нас. Ще бъде изготвен и стандарт за представянето на такава грижа, както и за осиновяването на децата, настанени в приемни семейства. 

Малките бежанци също са във фокуса на програмата. Със средства от Европейския бежански фонд ще бъде финансирано настаняването на деца бежанци без близки и роднини тук в защитени жилища.

Превенцията на насилието над малките също е основен момент в документа. 

Водещи

Най-четени