Намаляват бюрокрацията по искания за финансиране на иновативни проекти 24.01 | 13:41

8 хил. проекта по Седма рамкова програма са получили финансиране от 2007 година досега

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри мерки, които ще направят участието в Седмата рамкова програма за проучвания по-атрактивно.

Достъпът до финансиране ще стане по-лесен за учените, иновативните компании и особено малките и средни предприятия, коментират чиновниците.

Промените са в три насоки и целят намаляване на бюрокрацията, коментира от ЕК. Една от промените например предвижда повече гъвкавост по отношение на това как се изчисляват разходите за персонала. Така компаниите няма да ползват двойно счетоводство само за нуждите на даден проект.

Освен това разходите за заплати на собственици на малки и средни предприятия ще могат да бъдат реимбурсирани от средствата по научен или иновативен проект. Досега тези разходи официално не бяха вписвани в сметките.

На трето място от ЕК създават групи, в които ще участват чиновници от всички департаменти и агенции, които ще могат да премахват неточностите в молбите за участие в програмата.

От 2007 година до този момент по Седма рамкова програма ЕК е получила над 40 хил. предложения от научни организации. За около 8 хил. проекта вече има отпуснато финансиране.

Водещи

Най-четени