Наш проект с награда на ООН за най-добри практики в екологията 26.04 | 19:28

Разработката е свързана с обработка на място в компостери на биоразграгидими отпадъци и превръщането им в органична тор, която може да се използва в градините

От Кремена Бедерева

За пръв път български учен получава световната награда от комисията на ООН - UN-HABITAT за принос в екологията.

Проектът, отличен със статуетка и грамота, бяха представени на пресконференция в националния клуб на БТА в София от автора му проф. Мария Златева.

В разработката са участвали и експерти на ръководената от нея неправителствена организация "Интереко-21". Наградата, която се връчва веднъж на две години е била дадена на проф. Златева на церемония в Дубай.

Професорът е сред 12-те световни учени с престижното отличие от UN-HABITAT, присъдено от независимо жури от международни експерти.

Разработката е свързана с обработка на място в компостери на биоразграгидими отпадъци и превръщането им в органична тор, която може да се използва в градините, обясни Мария Златева.

Първата патентована технология е приложена във Велинград, като в програмата са включени безработни роми. Резултатите са рязко намаляване на количеството отпадъци.

Докато в началото изхвърлените боклуци в малък контейнер са били около 120 кг за 1 месец, след прилагането на иновацията са събирани 3-4 кг, основно инертни материали, твърдят авторите на метода.

Като доказателство за доброто сътрудничество между неправителствените организации и МОСВ определи проекта зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Той е започнал, когато Манева е била министър на екологията в правителството на ОДС.

Водещи

Най-четени