Николай Младенов към децата: Бъдете различни, уважавайте се! 18.10 | 14:48

Външният министър взе участие в Десетите "Дни на доброволчеството"

От Владислав Рашков

Всеки има правото да бъде различен и като такъв той трябва да уважава и правото на другия да бъде такъв. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов, който изнесе лекция пред ученици, като част от инициативата "Ден на доброволчеството" в Първа английска гимназия в София.

Младенов изтъкна необходимостта да се дава свобода на всеки да избира сам какво да учи и как да се развива. По думите му това право на избор на младите присъства в България, за разлика от много други страни.

Министърът отговори на въпроси на децата, свързани с образованието в България и какви са причините, заради които биха останали в България. Той каза, че не е необходимо да се създава някаква програма за насърчаване на младите да остават да учат висшето си образование в страната.

"Мисля, че това, което трябва да имаме като политика, е да правим средата в България такава, че хората, ако искат да учат, да останат. Не да ги задължаваме да правят нещо", каза министърът.

Той смята, че е добре младите да завършват средното си образование тук и да следват в чужбина. "Тази свобода, която вие имате сега, е наистина уникална възможност. Тя много години в България не е съществувала."

Министър Младенов говори и за етническата и религиозната толерантност, която трябва да се отстоява като ценност.

Той прикани желаещите млади хора да се насочат към външната политика на България. Но подчерта, че това трябва да стане по личен избор. "Някои хора казват - "щом знаеш два езика, значи трябва да се занимаваш с външна политика". Ами не е така, трябва да се занимаваш с това, което искаш", каза Младенов

Като възпитаник на Първа английска езикова гимназия "Стоян Заимов", Младенов говори за престоя си там. Посочи много преподаватели, които са му помогнали да се насочи в това, което иска.

Десетите "Дни на доброволчеството" се провеждат от 13 октомври и ще продължат на 20 октомври. Инициативата се организират от Фондация "Помощ за благотворителността в България", в партньорство с Американската търговска камара (AmCham) два пъти годишно. Тази година те се провеждат с медийното партньорство на iNews.bg и Econ.bg.

Водещи

Най-четени