Нови навеси за спирките в Русе 18.01 | 11:03

Русе е третият град в страната - след Варна и Бургас, с концесия за поставяне и експлоатация на спирки от линиите на градския транспорт за обществен превоз на пътници

От Кремена Бедерева

Пет от спирките на градския транспорт в Русе вече са с нови навеси. Монтирането се наложи след премахването на старите съоръжения, съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Поставянето на новите конструкции ще продължи, като общинската управа има уверението от страна на концесионерите, че до края на март тази година ще бъдат монтирани до 30% от новите навеси и павилионите.

Договорите за предоставяне на концесия за поставяне и експлоатация на 260 спирки от линиите на градския транспорт за обществен превоз на пътници на територията на Русе влязоха в сила на 4 октомври 2012 година. Първият пакет - от 130 спирки, беше спечелен от варненска фирма, а вторият - от още толкова съоръжения, от софийско дружество.

Според сключените за следващите 15 години договори, двете фирми ще направят големи инвестиции още през първия тригодишен период. Варненската фирма трябва да вложи 1 686 794 лева, а софийската - 825 000 лева. За първите три години те са освободени от концесионно плащане, като в същото време ще изградят спирките за тяхна сметка по проекти, одобрени от главния архитект на общината.

Русе е третият град в страната - след Варна и Бургас, с концесия за поставяне и експлоатация на спирки от линиите на градския транспорт за обществен превоз на пътници, обясниха от общинската управа.

Водещи

Най-четени