Нови правила за сигурност на играчките в ЕС 23.06 | 15:05

Провериха безопасността на играчките, внасяни през пристанището на Ротердам

От iNews.bg

От 20 юли за производителите и вносителите на играчки ще има затегнати правила относно сигурността на играчките на пазара в ЕС. До тази дата всички държави в общността ще трябва да внедрят изискванията на новата Директива за безопасност на играчките, приета през 2009 година.

Новата директива променя текстовете на директивата, приета от 1988 година. В нея са описани техническите спесификации за безопасност на играчките на пазара в общността.

Изискванията гласят още, че всички играчки на пазара трябва да носят маркировката CE, с която производителите гарантират, че играчките отговарят на критериите за качество и изискванията за сигурност. Тази маркировка трябва да бъде слагана и на опаковките, ако не може да бъде видяна, сложена върху играчките.

Вносителите трябва да проверят дали производителите правилно провежда тестове на играчките.

Като част от подготовката за новите моменти комисарят по въпросите на индустрията в ЕС Антонио Таяни присъства на операция за проверка на сигурността на играчките, внасяни в общността. На пристанището в Ротердам бяха отваряни контейнери с играчки, а съдържанието им беше проверявано. Действията са част от дневните задължения на митническите власти в ЕС.

"Много съм доволен да видя, че контролът, който се прилага, е ефективен и предоставя сигурна среда за нашите деца", коментира комисарят след проверките.

Водещи

Най-четени