Нови правила повишават сигурността на играчките в ЕС 20.07 | 14:22

Директивата за играчките не беше променяна от 1988 г. насам

От iNews.bg

На пазара в ЕС няма място за опасни и дефектни играчки. С това мото Европейската комисия се захвана за работа и разработи нови правила, които са съобразени с мерките за безопасност на играчки в световен мащаб.

Новата Директива за играчките влиза в сила от днес и засяга всички по веригата производство, продажба и контрол на играчки на европейския пазар. Мерките изискват повече отговорности и по-добра защита за децата. Контрол ще има както на външните граници, така и на вътрешния пазар в общността.

Освен това, според промените, дефектните или опасни играчки ще бъдат изтегляни незабавно от пазара.

Увеличават се и задълженията на производителите и вносителите на играчки. Преди да пуснат стоката си в продажба те ще трябва да анализират опасностите и потенциалния риск за децата.

Производителите ще трябва да гарантират, че техните продукти ще могат лесно да бъдат проследявани на пазара и ще трябва да сложат името си, адреса и номера си на етикетите.

Играчките, продавани с хранителни продукти, задължително ще трябва да бъдат опаковани отделно.

Тези нови правила заместват Директивата за играчките, която е в сила от 1988 г. Целта е играчките на пазара да не представляват повече рискове за децата – те да не могат нито да се наранят при игра, нито да успеят да погълнат някоя дребна част от играчката си.

Именно вдишването на част от играчката е един от най-големите рискове за здравето на децата, допълват от Комисията.

 

Водещи