Нови практики в борбата срещу домашното насилие 01.09 | 19:23

Предвиждат по-ефективна защита на пострадалите от домашно насилие

От Таня Георгиева

По-ефективна защита на пострадалите от домашно насилие лица в София, Пловдив, Хасково и Велико Търново. Това ще осигури в рамките на 6 месеца проектът "Развитие и разпространение на добри практики за ефективна защита от домашно насилие в България", реализиран от Фондация "Български център за джендър изследвания" (БЦДИ) във Велико Търново.

Финансовата подкрепа от държавния бюджет чрез Министерство на правосъдието е в размер на 23 800 лева.

Една от целите е да се постигне по-добра информираност и подобряване на уменията на професионалисти (съдии, полиция, адвокати) да оказват защита на пострадалите от насилие в тези градове, както и по-голямата ангажираност на общините и регионалните администрации.

Освен предоставяне на социално-психологически и правни консултации за пострадалите лица в Хасково и Велико Търново, е включен и много важният елемент на обучение на представители на съда и полицията в тези градове.

За целта от БЦДИ се подготвят обучителни материали за тези групи професионалисти, като самите обучения ще бъдат организирани през октомври 2011 г. в градовете по проекта.

Според юриста на проекта във Велико Търново Стефан Манахов е тревожен фактът, че насилието вече не е действителност само в ниско образованите семейства или малцинствата, но и сред педагози и преподаватели във висши учебни заведения.

Преди време директори на училища не са откликнали на идеята на БЦДИ под каквато и да е форма да се организират мероприятия, насочени към информираност на децата за домашното насилие. "Та нали и върху тях се стоварват последиците, които пък са предпоставка за последващите прояви на агресията в училище", коментира още Манахов.

Предлаганите обучения са много навременни и са възможност за българските професионалисти да се запознаят с принципите за най-ефективното изпълнение както на българското законодателство, свързано с домашното насилие, така и с разпоредбите и практиките на международните институции по правата на човека в областта на правата на жените.

За безплатна юридическа помощ, социални и психологични консултации е открит офис в старата столица, който се намира в сградата на бившия профсъюзен дом, стая 213.

Водещи

Най-четени