Нови стандарти за ядрена безопасност в ЕС 03.11 | 14:58

Еврочленките трябва да предоставят национални програми за изграждане на хранилища за ядрените отпадъци, предлага ЕК

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) предложи стандарти за безопасност при погребване на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци от атомни централи, както и от медицински приложения и научни изследвания.

В представената сряда директива от държавите-членки се изисква да представят национални програми, в които да посочат кога, къде и как ще изграждат и управляват окончателните хранилища, целящи гарантиране на най-високите стандарти за безопасност.

С директивата международно приетите стандарти за безопасност придобиват задължителна правна и изпълнителна сила в Европейския съюз.

„Независимо дали са „за“ или „против“ ядрената енергия, безопасността засяга всички граждани и всички страни от ЕС. Трябва да сме сигурни, че имаме най-високите стандарти за безопасност в света, за да защитим нашите граждани и нашите води и почви от радиоактивно замърсяване. За безопасността не съществуват граници“, коментира енергийният комисар Гюнтер Йотингер в специална пресконференция за представянето на директивата.

Държавите-членки трябва да изготвят национални програми в рамките на четири години от приемането на директивата. Тези програми следва да включват: планове за изграждането и управлението на обектите за погребване, в които се определя конкретен график за изграждане, съдържащ основни етапи и описание на всички дейности, които са необходими за изпълнението на техническите решения за погребване, оценката на разходите и избраните схеми за финансиране.

Две или повече държави-членки могат да се споразумеят да използват окончателно хранилище в една от тях. Не се разрешава износът на ядрени отпадъци извън ЕС с цел окончателно погребване.

Водещи

Най-четени