Обезопасяват гнезда на щъркели в Шуменска и Търговищка области 09.08 | 11:21

Екоинспекцията предприема мерки на рискови по електрическите стълбове

От Кремена Бедерева

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен предприема мерки за обезопасяване на рискови гнезда по електрическите стълбове, за спасяване и оказване помощ на бедстващи птици, съобщиха от екоинспекцията.

От РИОСВ са изпратили писма до кметовете на 15-те общини в Шуменска и Търговищка области, в които настояват да бъде извършен оглед на щъркеловите гнезда. От инспекцията са потърсили и съдействието на управителя на регионалните центрове в Шумен и Търговище към "Е.ОН България мрежи" АД.

Съвместните усилия са насочени към обезопасяване на електроразпределителната мрежа, както и поставяне на платформи върху електрическите стълбове, с което се цели предотвратяване на рискове от нараняване на защитените птици.

Според специалисти от екоинспекцията, до мярката се е стигнало след множество сигнали, в които граждани ги информирали за бедстващи птици от вида Бял щъркел. Немалка част от сигналите съдържали информация за неукрепени гнезда, разположени върху електрически стълбове с преминаващо високо напрежение.

За щастие, все още не са получавани сигнали за наранени птици.

Водещи

Най-четени