Обучават полицаите на етика и права на човека 08.12 | 11:33

60 полицейски служители, работещи по линия “Охранителна полиция”, ще бъдат обучени

От Кремена Бедерева

60 полицейски служители, работещи по линия "Охранителна полиция”, ще бъдат обучени за обучители по съвместен проект "Полиция, етика и права на човека” на МВР и холандската полицейска агенция (КLPD), съобщиха от пресцентъра на МВР.

В два семинара – на 10 и 12 декември ще участват по двама служители от всички областни дирекции в страната и ГД "Национална полиция”.

Целта на инициативата е създаване на екип от обучители, които да придобият знания и умения в областта по спазване на човешките права и формиране на качества у полицейския състав в контекста на етичните професионални стандарти на поведение.

В последствие предстои да се разработят примерни формати на учебната дейност по конкретни теми, по които да се извърши обучение на служители от районните полицейски управления.

Изпълнението на дейностите от програмата се основава на холандския опит в областта на интегритета и цели надграждане на обучението на полицейските служители в сферата на полицейската етика.

Иновативното в нея е, че в реализацията на дейностите освен служители на МВР ще бъдат включени и външни независими организации - НПО и медии, които биха могли да помогнат и да подкрепят работата на полицията в тази област.

Предвижда се създаване на обучителна мрежа и издаване на наръчник по полицейска етика, който да се ползва за обучение по тематика, като по този начин ще се гарантира устойчивост на обучението.

Водещи

Най-четени