Общини получават 40 млн. евро, за да подпомогнат бедните семейства 31.05 | 20:40

Общините трябва да изградят детски градини, ясли и детски центрове

От Андриян Георгиев

Днес в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) бяха връчени първите споразумения за финансиране на 33 общини по Проекта за социално включване, съобщават от пресслужбата на министерството. Общият брой на общините, които са кандидатствали по проекта е 63.

Стойността на проекта е 40 млн. евро или 78 233 200 лв., от които 69 216 823 лв. са предназначени за пряко финансиране на общините за предоставяне на услуги на деца до 7 г. и техните родители. 

Целите на проекта са подобряване на социалното включване на децата с ниски доходи и на децата с увреждания до 7-годишна възраст, повишаване на общото благосъстояние на децата в България и разширяване на обхвата на услугите, свързани с грижите за тях. 

Услугите в проекта са насочени към формиране и развитие на родителските умения, ранна интервенция на увреждания при децата до 7-годишна възраст чрез обучение на медицински персонал, намаляване таксата на детска ясла и интеграция на децата в детските градини и предучилищните групи.

Това включва изграждане или ремонт на детски заведения и създаване на семейни центрове, които да дадат възможност на децата при липса на детска градина или ясла да получат нужните грижи и подготовка.

Общата стойност на проектите, подадени от общините, е 64.5 млн. лв. От тях със заем от Международната банка за възстановяване и развитие идват 59,3 млн. лв., а 5,2 млн. лв. е стойността на съфинансиране от общините.

Срокът за изпълнение на проектите е две години, а минималният срок за предоставяне на услугите в рамките на проекта е една година.

 

 

Водещи

Най-четени