Отварят след 20 г. отново къщата-музей "Баба Тонка" 03.05 | 15:24

Целта е до 1 ноември къщата-музей да отвори врати, тъй като тогава ще се състои честването по случай 200 г. от рождението на Тонка Обретенова

От Кремена Бедерева

След 20 години къщата-музей "Баба Тонка" в Русе отново ще отвори врати. Вече е изготвен архитектурен проект, отделени са и около 150 000 лева за ремонта й, съобщи кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов след състояла се днес работна среща.

По думите му проектът ще се осъществи на етапи, като целта в първия етап е да се стабилизира сградата, да се извършат основните дейности по нейния ремонт и да се отвори за посетители.

Къщата-музей "Баба Тонка" е затворена през 1992 година, когато се установява, че има конструктивни изменения по сградата заради льосовата почва в района.

Кметът информира, че до 20 юни трябва да има готов работен проект. Така "по най-бързия начин ще се опитаме да съкратим с три пъти сроковете на съгласуването му в Националния институт за паметниците на културата, за което ще търсим съдействието на областния управител и на русенските депутати, за да можем от 1 август да започнем строителните дейности", каза градоначалникът, цитиран от БТА.

Ремонтът ще продължи два месеца. Целта е до 1 ноември къщата-музей да отвори врати, тъй като тогава ще се състои честването по случай 200 години от рождението на великата русенка Тонка Обретенова.

"Много ми се иска до тази дата да сме готови, но зависи от това как ще бъдат придвижени всички тези процедури през различните институции", заяви Стоилов. Програмата за празника ще бъде изготвена до началото на септември.

Тя ще включва голям тържествен митинг-проверка със заря. В празника ще се включат и останалите културни институции в Русе.

Водещи

Най-четени