Отговорност на родителите е да не възпитават престъпници 23.01 | 13:53

Националната полиция издаде Наръчник за родители

От Теодора Кокаланова

Главна дирекция "Национална полиция” изготви Наръчник за родители, съобщиха от пресцентъра на МВР. Възпитаващото ръководство цели децата да получат адекватни грижи и да бъдат научени на морал и добро поведение.

Това от своя страна със сигурност ще предотврати риска да извършат престъпление или да станат жертва на такова. Наръчникът е изготвен от експерти на секторите "Превенция", "Детска престъпност" и "Пътна полиция" в ГДНП, Института по психология, Научноизследователския институт по криминалистика и криминология и Академията на МВР.

Справочникът за родители акцентира върху основните заплахи и рисковете за децата – училищния тормоз, сексуалното и домашното насилие, педофилията и онлайн тормоза, рискът от употреба на психоактивни вещества и пътната безопасност.

Експертите напомнят, че от значение за налагането на контрол е процесът на общуване в семейството, който отсъства при връзката дете–родител. За да помогнем на децата си, е нужно да бъдем техни приятели, нужно е непрестанно споделяне в семейната среда.

Така децата ще се научат да избягват опасностите и да не стават жертви на престъпления. Необходимо е да се вглеждаме в техните проблеми, чувства и вълнения, да ги изслушваме и окуражаваме, защото те имат нужда от подкрепа, защита и сигурност, смятат авторите на Наръчника за родители. 

Водещи

Най-четени